Haudan hallinta-aika

Hautauslaki velvoittaa seurakuntia ylläpitämään hautarekisteriä ja seuraamaan hautojen hallinta-aikoja.

Sähköisen rekisteröintityön yhteydessä on ilmennyt, että joidenkin hautojen hallinta-aika on umpeutunut. Nämä haudat ovat pääasiassa n.s. kertahautoja, joiden hallinta-aika on ollut 30 vuotta. Aikaisemmin sai myös lunastaa haudan ainaiseksi ajaksi.

Ainaishaudat ovat yhä voimassa, ehkä ei ikuisesti, mutta toistaiseksi. Nykyään uuden hautapaikan voi lunastaa 50 vuodeksi kunnassamme.

Hallinta-aika tarkoittaa, että haudan haltijalla on oikeus tulla haudatuksi hautaan niin kauan kun hallinta-aikaa on jäljellä

Hautapaikan on oltava koskemattomana vähintään 20 vuotta arkkuhautauksen jälkeen. Mikäli haudan hallinta-aikaa on vähemmän jäljellä kuin vaadittava koskemattomuusaika, on lunastettava puuttuvat vuodet. Haudan haltija on tavallisesti vainajan puoliso, lapsi tai seuraava lähisukulainen.

Hallinta-ajan pidentäminen

Jos haudalle on ilmestynyt kyltti, jossa lukee "haudan hallinta-aika on päättynyt" se tarkoittaa, että hallinta-aikaa on pidennettävä. Muussa tapauksessa hautapaikkaa palautuu seurakuntayhtymälle uudelleen myytäväksi

Haudan hallinta-aikaa voi pidentää korkeintaan 25 vuodeksi. Hautapaikan lunastajasta tulee automaattisesti haudan haltija, jos muuta ei sovita.

Jos haluat pidentää tai uusia haudan hallinta-aikaa ota meihin yhteyttä.

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

haudan hallinta-aika päättynyt kyltti